*public.site.jump_to_content*

Második katonai felmérés - Magyar Királyság (1819–1869)

 

A Magyar Királyság a 19. század elejétől egészen a középső részéig tartó időszakban komoly változásokon ment keresztül, és ebben az időszakban az ország katonai és térképészeti felmérése is kiemelkedő fontossággal bírt. Az 1819 és 1869 közötti időszakban zajló Második Katonai Felmérés kiválóan példázza ezt a történelmi periódust és nyújt lehetőséget arra, hogy megcsodáljuk Demjén és környékét a múltban.

 

A Második Katonai Felmérés során az Osztrák-Magyar Monarchia vezetése részletes térképeket készített a birodalom területéről, beleértve a Magyar Királyságot is. A Második Katonai Felmérés révén Demjén és a környező vidék részletes térképeken maradt ránk, amelyek bemutatják a település helyét, az utakat, az épületeket és a földhasználatot.

 

Amikor ma Demjén és környékét vizsgáljuk a Második Katonai Felmérés térképei alapján, lehetőséget kapunk arra, hogy visszatekintsünk az időben, és lássuk, hogyan nézett ki a táj, amelyen az elődeink élték és művelték a földeket az 1800-as évek közepén. Megcsodálhatjuk a természeti szépségeket, és megismerhetjük a település történeti hátterét is.

 

Magyar Királyság Deménd (1819–1869) - Második katonai felmérés