*public.site.jump_to_content*

Címer és zászló

Címer

Álló, csücskös talpú tárcsapajzs, pólyával vágott, négy részre osztott.

A pajzsfő vörös színű mezejében lebegő, ezüstszínű szőlőfürt, alatta zöld színű domb (pincesor), melyben három aranyszínű keretben kék színű ajtók. Ezek a szimbólumok utalnak a településen élő emberek szőlészeti és borászati tevékenységére.

Pajzsközépen vízszintesen húzódó ezüstszínű pólya utal a településen keresztül folyó Laskó-patakra.

A pajzsláb jobboldali zöld színű mezejében csúcsával lefelé mutató, jobbharánt irányú aranyszínű lebegő ekevas. Az ekevas szimbolizálja a településen élő emberek őstermelői tevékenységét, s egyben a község 1772. évi pecsétjének is címeralakja.

A pajzsláb baloldali zöld színű mezejében balharánt irányú, kettő lebegő aranyszínű búzakalász, amely utal a területen élők által évszázadok óta termesztett, kenyerüket biztosító fő terményre. A búza a községi pecsét címeralakja is.

A pajzstalpból a pólya vonaláig felnyúló ék kék színű mezejében egymást keresztező lebegő, ezüstszínű csákány, amely utal a szőlőhegy aljában, a volt kőbányában folyó kövek kitermelésére.

A pajzsot vörös és kék színű takaró fogja körül.Zászló


Demjén zászlaja


Egy község identitásának szimbóluma. Demjén,  amely a kék-fehér-kék alapú zászlaját büszkén lobogtatja, nem csak egy hely, hanem egy közösség, amely büszkén ünnepli múltját és jelenét. A község zászlaja egy olyan szimbólum, amely ezt az összetartozást és identitást képviseli, és szép emlékeket ébreszt mindazokban, akik látják.